Thursday, January 10, 2013

DRÁTOVÉ YAGI PRO PÁSMO 40M


   Již před pár lety jsme na našem QTH OL7M s Ondrou OK1CDJ udělali a zkoušeli drátovou 4el yagi podle OK1VWK. Anténa směrovala na přibližně 320° a vysela mezi dvěma stožáry ve výšce asi 22m. Při porovnávání s vertikálem bylo dost těžké rozhodnout, co bylo lepší v daném směru. Horizontální anténa potřebuje svoji výšku a tohle bylo málo. Určitě pěkný signál to vytvářelo na kraji evropy díky vysokému vyzařovacímu úhlu. První ostřejší prověření antény přišlo v zářijovém CQ WW RTTY 2010, kdy jsme zkoušel kategorii LP a během závodu přepínal mezi VA a 4el. Asi největší přínos měla yagina během východu slunce, kdy stanice z NA a karibiku hráli v krásné síle, ale nešlo se na ně již dovolat na VA, ale na yaginu ano.

   Na tento popud Milan spočítal 6el, které jsme udělali a úspěšně použili např v CQ WW SSB 2010 .

   Výhoda takovýchto "pokusů" spočívá v tom, že je to vlastně jen spousta drátů a špagátů :)

   No a konečně, když jsme začali řešit, co se 40m, než bude něco otočného, napadlo mě zkusit udělat obdobného pavouka. A díky dostatečné vzdálenosti dvou TWR vzniklo 10el:





 
Měření po malých úpravách dopadlo také dobře:


   Bohužel se nakonec ukázalo, že stožáry a šířka vyzařovacího úhlu nejsou nejšťastněji zvolené. Anténa míří směrem cca 290° a to je dost nízko. Nicméně práce na této anténě zabrala 4 lidem jedno odpoledne a náklady jsou velmi malé. Poměr cena-výkon je celkem dobrý :)

   Na podzim 2012 nás napadlo realizovat něco podobného také na východ. Volba tentokrát padla na vertikální polarizaci a přepočítání 5el G0KSC z 20m na 40m prostým vynásobením. Výsledek je zde:

  
   Anténa ladila pod pásmem, ale přizpůsobení celkem dobré. Zkrácením všech prvků se anténa posunula více do pásma a přizpůsobení se ještě vylepšilo.


   I přes jednoduchost a cenu takovýchto antén přichází hlavní nedostatek a tím je nemožnost otáčení. Anténa mířící na východ produkuje pěkný signál na ZL a ne VK, avšak signály z JA jsou již slabé. I přes tyto nedostatky jsou to velice výkonné a lehce zhotovitelné antény.

No comments:

Post a Comment